Bonsai boompje verliest bladeren; wat te doen?
Posted on februari 25 2025,

Het voelt niet prettig als uw bonsai boompje bladeren verliest. U hebt het gevoel dat u iets fout doet, maar weet niet direct wat. Ondertussen wordt uw boompje kaler en kaler. Hoe lost u dit op? En hoe zorgt u ervoor dat dit in de toekomst niet meer gebeurt? In deze blog leggen we u stap voor stap uit wat u moet doen als uw bonsai boompje bladeren verliest.
Waarom verliest een bonsai boompje bladeren?
Er zijn verschillende mogelijke oorzaken van bladverlies bij een bonsai boompje. We werken ze graag voor u uit, zodat u precies weet waar het in uw situatie mogelijk aan ligt.
Licht
Een tekort aan licht is een veelvoorkomende oorzaak van bladverlies of dode takken. Over het algemeen hebben bonsai 5 tot 7 uur licht per dag nodig om te overleven. Dit geldt vooral voor Coniferen bonsai’s, zoals bonsai Kuromatsu, Goyomatsu en bonsai Shimpaku oftewel Juniperus. Deze bonsaisoorten hebben directe zon nodig. Bij Loofbomen bonsai kan indirect licht nodig zijn, want bij te veel directe zon kunnen de bladeren bruin worden en uitvallen.
Temperatuur
Een Bonsai hoort normaal gesproken buiten te staan, zoals het van nature bedoeld is. Een buiten bonsai moet het hele jaar door buiten blijven, omdat hij de natuurlijke buitentemperaturen nodig heeft. De meeste soorten kunnen kou verdragen tot ongeveer -3 graden, en sommige zelfs tot -5 graden tijdens de winter periode. Voor bonsai Satsuki of Azalea geldt een andere regel. Deze bonsai is matig winterhard en dus wat gevoelig voor koude temperaturen. Bij -1 graden kan hij in een vorstvrije ruimte worden geplaats, zoals een koele garage of onder overkapping.
Water
Een andere oorzaak van bladverlies is een tekort of overschot aan water. De belangrijkste factoren bij bonsai’s zijn zonlicht en water. Het is echter belangrijk dat de grond tussen het water geven door goed opdroogt. De algemene regel voor water geven is twee keer per dag: in de ochtend en in de avond in de zomer. Bij het water geven is het belangrijk om goed te controleren of de grond is opgedroogd voordat je opnieuw water geeft. Slechte drainage of slechte wateropname kan problemen veroorzaken.
Ziekte
Verder kan bladverlies het gevolg zijn van een ziekte. Bij bonsai boompjes is dat bijvoorbeeld spint, maar ook wortelrot of de bladvlekkenziekte. Om ziektes te bestrijden, kunt u de omstandigheden veranderen, slechte bladeren verwijderen en eventueel een bestrijdingsmiddel gebruiken. Chemicalien kunnen worden gebruikt preventieve maatregel, maar ze zijn slechts een aanvullende bescherming. Bij een zieke bonsai moet je stoppen met bemesten. Zet de bonsai apart van andere bonsai, een plek in halfschaduw is verstandig.
Seizoen
Het seizoen heeft ook invloed op de bladeren van een bonsai boompje. Dit is wel afhankelijk van het type. Bij loofbomen bonsai is het normaal dat ze kaal worden gedurende de hele winterperiode. Bij bonsai shimpake, oftewel Juniperus, kunnen de loofpunten bruin worden.
Hoe stopt u het bladverlies van een bonsai boompje?
Een bonsai boompje dat ongewenst bladeren verliest, is altijd vervelend. Het is een teken dat het boompje niet in optimale conditie is. Gelukkig zijn er verschillende methoden om het bladverlies van een bonsai boompje te stoppen. Onderstaande stappenplan is daarbij een handige leidraad.
1. Probleem identificeren
Begin met het identificeren van het probleem. Denk goed na waar het bladverlies vandaan komt. Dit heeft doorgaans met licht, temperatuur, water, ziekte en/of het seizoen te maken. Het kan ook een combinatie van meerdere factoren zijn. Komt u er zelf niet uit? Neem dan gerust contact met ons op.
2. Oplossing bedenken
Op basis van het probleem bedenkt u een passende oplossing. Hierbij is het vooral een kwestie van logisch nadenken. Een temperatuurprobleem lost u bijvoorbeeld op door de bonsai op een andere plek te zetten. Een andere techniek om de wateropname te verbeteren, is het verhogen van het percentage AKADAMA in de grond, daarna mengen met KIRYU als toevoging, wat de waterrententie verbetert. Een handig tips is na het besproeien van alle bonsaipotten op de plank nog een keer terug te gaan en ze opnieuw water te geven om ervoor te zorgen dat het water goed in de grond doordringt.
3. Werkt het?
Stap 3 bestaat uit een aantal controles. Op die manier valideert u of uw oplossing daadwerkelijk tot verbetering leidt. Als het bonsai boompje na 2 tot 3 weken nog steeds bladeren verliest, werkt de oplossing niet. Begin in dat geval opnieuw vanaf stap 1 en vraag eventueel om hulp.
Hoe voorkomt u bladverlies in de toekomst?
Nadat u het probleem van bladverlies hebt opgelost, is het zaak om dit ook zo te houden. Dit zijn 3 manieren waarop u het in de toekomst voorkomt.
Consistente verzorging
Blijf consistent in de verzorging van uw bonsai boompje. Geef minimaal 5 keer per week water en voorkom dat u te veel in één keer geeft. Blijf ook alert op bladeren die slecht worden. Hoe sneller u ze verwijdert, des te beter dit voor uw boompje is. Gaat u een paar weken op vakantie? Vraag dan of iemand anders een paar keer water wil geven.
Regelmatige controle
Controleer uw boompje regelmatig of veranderingen. Het is bijvoorbeeld slim om elke maand een foto te maken, zodat u precies ziet wat er is veranderd. Een beetje bladverlies is onschuldig, maar bij grote hoeveelheden of verkleuring is er vaak meer aan de hand.
Leer van fouten
Hebt u in het verleden fouten gemaakt die bladverlies veroorzaakten? Zorg dan dat u ervan leert. Zo voorkomt u dat er in de toekomst opnieuw bladverlies ontstaat. Uw bonsai boompje ziet er dan niet alleen beter uit, maar gaat ook een stuk langer mee.
Bonsai boompje verliest bladeren; wat te doen?
Het is altijd vervelend als uw bonsai boompje bladeren verliest. U hebt het gevoel dat u uw boompje hebt verpest, maar weet niet precies waarom. In vrijwel alle gevallen heeft het te maken met licht, temperatuur, water, ziekte en/of het seizoen. Door vast te stellen welke van deze zaken het probleem veroorzaakt, is het vrij eenvoudig om een passende oplossing te bedenken. Vraag daarbij gerust om hulp aan een expert.